romanian wine art





Vinurile Salonului A&V


Arhiva


Vinul spumant - „şampania“


Burgenland

Bal vienez la Salonul de vinuri A&V

Lector univ. dr. Cătălin GALAN

După ce ne-am delectat cu vinurile din gama „Livia“ produse la Crama Gârboiu, judeţul Vrancea, ne-am decis să sărim pârleazul şi să încercăm niscaiva vinuri austriece, că doar sunt partenerii noştri europeni! Aşa că am optat pentru vinurile produse în regiunea viticolă Burgenland.

Burgenland, tărâmul dintre ape

Burgenland este cea mai estică provincie federală din Austria şi cea mai „tânără“, fiind cedată Austriei de Ungaria abia în anul 1921 ca urmare a aplicării prevederilor Tratatului de la Trianon. Are în componenţa sa şapte districte (Eisenstadt-Umgebung, Güssing, Jennersdorf, Mattersburg, Neusiedl am See, Oberpullendorf şi Oberwart) şi 167 de localităţi. Se învecinează la vest cu landurile austriece Austria Inferioară şi Steiermark, Slovacia la nord-est, Ungaria la est şi Slovenia la sud. Burgenland împarte cu Ungaria singurul lac fără revărsare naturală din Europa, Neusiedler See.

Tom Stevenson în „L’Encyclopedie Mondiale du Vin“ descrie regiunea viticolă Burgenland astfel: „Situate în zona de influenţă a lacului Neusiedler, viile nobile din Burgenland beneficiază de influenţa unui microclimat unic în Europa, ce favorizează producerea frecventă a strugurilor botritizaţi. Această regiune orientală a Austriei garantează viticultorilor producţii de calitate, fiind una din cele mai importante regiuni producătoare de vinuri roşii ale Austriei.“

Gama Hillinger – Grüner Veltliner
Descrierea producătorului: vin alb sec obţinut din soiul Grüner Veltliner, cu 12,5% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – galben palid cu reflexe verzui.
Aromă – contrariantă, puţin florală şi puţin erbacee, dar şi cu o tentă minerală, fosfatică.
Gust – echilibrat, expresiv, cu o aciditate bună ceea ce îi conferă vinului prospeţime şi fructozitate. Un vin pentru ambele sexe, ce poate fi consumat atât în timpul zilei cât şi ca vin de seară.

Opinii şi comentarii:
Nicolae Marinescu - „Vinul este obţinut din cel mai renumit soi de struguri din Austria. Este un vin proaspăt, fructos, a cărui savoare este semnificativă în primii cinci ani de viaţă.“
C. Croitoru - „Gustativ este persistent, fructos, echilibrat şi elegant lucrat. Un vin care merită toţi banii şi care nu dezamăgeşte.“

Gama Small Hill White
Descrierea producătorului: cupaj alb sec obţinut din soiurile Gruner (40%), Sauvignon (40%) şi Muscat Ottonel (20%), cu 12,0% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – galben strălucitoare, intensă, cu reflexe aurii.
Aromă – neimpresionantă ţinând cont de cartea sa de vizită, Sauvignon şi Muscat. Totuşi se distinge o nuanţă florală cu uşoare amprente de toporaşi, tei şi miere de albine.
Gust – interesantn dar nespectaculos, în care regăseşti cu greu caracteristicile soiurilor de origine. În plus finalul este scurt şi apos. Un vin nu foarte reuşit şi chiar uşor dezechilibrat. Este un „melange a trois“ din care nimeni nu înţelege mai nimic, nici chiar producătorul.

Opinii şi comentarii:
Radu Popovici - „Un vin neomogen care te păcăleşte. Totuşi nu este un vin care să exceleze.“

Gama Hillinger – Sauvignon blanc
Descrierea producătorului: vin alb sec cu 12,0% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – galben strălucitoare, mai intensă decât la primul vin.
Aromă – plăcută, „curată“, chiar dacă nu deosebit de impresionantă pentru un Sauvignon.
Gust – echilibrat, armonios construit, cu o consistenţă bună şi o aciditate excelentă chiar excesivă pentru acest soi. Un vin cu personalitate, expresiv, sprinţar şi bine conturat. Din păcate un pic cam „aspru“ pentru consumatorul obişnuit.

Opinii şi comentarii:
C. Croitoru - „Gustativ este un vin agreabil cu o aciditate de apreciat. Din păcate la capitolul arome este un exemplu de cum nu trebuie să fie un Sauvignon.“
C. Croitoru - „Din punctul meu de vedere este cea mai neinspirată combinaţie: Muscat Ottonel şi Sauvignon. Nu trebuie puşi doi „grei“ în aceeaşi oală pentru că rezultatul este imprevizibil. S-a urmărit obţinerea unui vin comercial dar care a „derapat“ de la ţinta iniţială.“

Gama Hillinger - Blaufränkisch
Descrierea producătorului: vin roşu sec din soiul Blaufränkisch, 13,0% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – roşu rubiniu cu reflexe orange.
Aromă – interesantă, „aspră“, înţepătoare, un pic picantă, ce îţi aminteşte de piper negru măcinat, boia, ardei iute. În primele minute predomină baricul, după care aroma de lemn se estompează şi dispare.
Gust - este un vin astringent, fără corpolenţă, dar bine structurat şi individualizat. Pe final afişează o tentă uşor dulceagă care îi atenuează din asprime dar totodată îi imprimă şi o tentă artificială.

Opinii şi comentarii:
C. Croitoru - „Un vin subţire, nu foarte armonios construit. Un vin care nu are prea mare viitor. Are o dulceaţă impregnată care îl duce spre artificial.“

Gama Hillinger – St. Laurent
Descrierea producătorului: vin roşu sec din soiul St. Laurent, 13,5% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – roşu intens cu reflexe violacee, ce ne amintesc de vinurile de Bordeaux.
Aromă – intensă, persistentă, de fructe roşii proaspăt strivite (mure, cireşe, vişine supracoapte) şi mirodenii. Baricul şi alcoolul îşi fac simţită prezenţa încă de la primul nas.
Gust - este mult mai bine echilibrat şi mult mai bine construit decât primul vin. Aciditatea deşi prezentă nu „agresează“ degustătorul. Armonie excelentă între aciditate şi alcool. Pe final afişează o taninozitate bine mascată, deşi persistentă, ceea ce îi conferă vinului catifelare. Un vin de aur care merită încercat.

Opinii şi comentarii:
C. Croitoru - „Gustativ se apropie de soiul naţional Fetească Neagră cu tenta sa de fructe roşii, deşi virează şi spre mirodenii, scorţişoară, piper verde. Este de departe vinul serii. Un vin imbatabil.“
Radu Popovici - „Bucătăria indiană este somptuoasă în arome. Acest vin se apropie de această somptuozitate. Regăsim aici mirodenii pipărate, iuţi şi totuşi bine amestecate. Este într-adevăr un vin de elită.“

Gama Small Hill
Descrierea producătorului: cupaj roşu, 13,0% vol. alcool.
Descrierea degustătorului:
Culoare – roşu-rubiniu, cu reflexe orange.
Aromă – minerală, cu uşoară tentă mediteraneană, dar nu foarte pregnantă.
Gust – bine echilibrat, dar destul de sărac în ceea ce priveşte exprimarea gustativă, chiar fad. După prima înghiţitură afişează o „dulceaţă“ greoaie şi un pic derutantă. Nu este impresionant, dar este un vin comercial care se poate bea fără restricţii.

Opinii şi comentarii:
C. Croitoru - „Păcat că acest vin fine la finalul acestei seri. Este un vin modest, neimpresionant, parcă dintr-o altă grupă valorică.“