romanian wine art





Vinurile Salonului A&V


Arhiva


Vinul spumant - „şampania“


degustare

5. Gama „PIAN DELLA VILLA“
Descriere:
Parametri tehnologici – vin roşu sec, 12,5% vol. alcool, D.O.C., anul de producţie – 2006.
Culoare – roşu intens, aproape opac, cu reflexe cărămizii.
Aromă – pregnantă de baric. La primul nas are un atac de dioxid de sulf, dar care dispare relativ repede.
Gust – dezechilibrat, greoi, care nu te îndeamnă la un al doilea pahar. Impresia generală neplăcută este compensată de un final amărui, taninos, persistent, aşa cum îi stă bine unui vin roşu. Este precum un campion bătrân care, aducându-şi aminte de tinereţe, are o scurtă şi ultimă zvâcnire de vioiciune.

Opinii şi comentarii:
V. Stoian – „Aromă pregnantă de acetat de etil. Un vin neimpresionant care a „obosit... înainte de a se afirma“.
C. Croitoru – „Suspectez acest vin de aciditate volatilă, ceea ce îi diminuează substanţial din calităţi. Pe ansamblu este un vin modest.“

6. Gama „GRADONI“
Descriere:
Parametri tehnologici – vin roşu sec, 13,5% vol. alcool, D.O.C., anul de producţie – 2005.
Culoare – roşu bordo, cu reflexe vişinii.
Aromă – pregnantă de baric.
Gust – dezechilibrat, plat, cu aciditate redusă şi fără prospeţime. Tentă dezagreabilă, greoaie, inhibantă. Final taninos.

Opinii şi comentarii:
V. Stoian – „Și la acest vin se menţine tenta de acetat de etil. De departe cel mai dezamăgitor şi mai slab vin al serii.“

7. Gama „FRINE“: tipicitate de Chardonnay şi echilibru gustativ
Descriere:
Parametri tehnologici – vin alb sec, 13,0% vol. alcool, I.G.T., Chardonnay, anul de producţie – 2008.
Culoare – galben pai cu reflexe verzui strălucitoare.
Aromă – interesantă, florală, dar şi cu nuanţe de mere verzi, pere şi gutui.
Gust – echilibrat, cu aciditate bună şi prospeţime evidentă. Tentă uşor acrişoară. Final bun, consistent, prelung, dar cu amprentă amăruie prea evidentă.

Opinii şi comentarii:
C. Croitoru – „Are tipicitate de Chardonnay şi echilibru gustativ excelent. Din păcate afişează pe final o amăreală care este puţin nelalocul ei şi care provine probabil de la o eroare tehnologică.“

8. Gama „PUELLA“: aromă inedită
Descriere:
Parametri tehnologici – vin rose sec, 13,0% vol. alcool, D.O.C., soi Negroamaro, anul de producţie – 2008.
Culoare – zmeurie, cu reflexe rubinii, mult prea intensă pentru un rose de clasă.
Aromă – inedită, intensă, pregnantă, de vişine supracoapte amestecate cu zahăr, la limita lichiorului de vişine.
Gust – neimpresionant, dar totuşi destul de plăcut şi bine echilibrat. Alcoolul îşi face cu greu simţită prezenţa alături de baric. Final amărui, un pic prea dur pentru un rose.

Opinii şi comentarii:
Marian Timofti – „Un vin cu un final greoi, consistent, total atipic pentru roseurile de pe piaţa românească.“
V. Stoian – „Este un rose puţin baricat, atipic, nu foarte impresionant dar nici foarte rău. Ca experienţă gustativă merită încercat, chiar şi pentru a te familiariza cu un soi atât de pretenţios cum e Negroamaro.“

9. Gama „DEMETRA“: tanini fini, baric şi fructe roşii
Descriere:
Parametri tehnologici – vin roşu sec, 13,0% vol. alcool, I.G.T., soi Negroamaro, anul de producţie – 2006.
Culoare – roşu intens cu reflexe violacei.
Aromă – vişine supracoapte peste care se suprapune o tentă minerală.
Gust – consistent, amplu, în care regăseşti tanini fini, baric şi fructe roşii. Alcoolul se simte ceva mai pregnant decât la celelalte probe. Final bun, prelung, catifelat.

Opinii şi comentarii:
V. Stoian – „De departe cel mai reuşit vin al serii.“
Nick Filip – „Vinul care a salvat seara.“

10. Gama „IKONE“: alcoolul este primadona
Descriere:
Parametri tehnologici – vin roşu sec, 14,0% vol. alcool, I.G.T., soi Primitivo, anul de producţie – 2006.
Culoare – identică cu a vinului precedent (roşu intens cu reflexe violacee), ceva mai opacă.
Aromă – minerală, peste care se suprapune o tentă de castane prăjite.
Gust – amplu, de coacăze negre, în care regăseşti tanini fini, baric şi fructe roşii. La acest vin alcoolul este primadona, iar aciditatatea vioara întâi. Final taninos ce pare dur la prima impresie, dar care este aşa cum îi stă bine unui vin roşu baricat, bine construit.


*****Deoarece persistă o oarecare confuzie în rândul consumatorilor obişnuiţi, este bine să reamintim cititorilor noştri faptul că în funcţie de conţinutul în zaharuri, spumantele se clasifică altfel decât vinurile liniştite. Astfel, în conformitate cu legislaţia europeană actuală, la spumante avem următoarele categorii:

l extrabrut - între 0,0 - 6,0 g/l zaharuri nefermentate;
l brut - între 6,01 – 12,0 g/l zaharuri nefermentate;
l extrasec - între 12,01 – 20,0 g/l zaharuri nefermentate;
l sec - între 21,01 – 35,0 g/l zaharuri nefermentate;
l demisec - între 35,01 – 50,0 g/l zaharuri nefermentate;
l dulce - peste 50,0 g/l zaharuri nefermentate.

Inapoi